Desigualtat: l’epidèmia del nostre temps

Dels propers 20 al 23 de gener, torna a celebrar-se el Fòrum Econòmic de Davos (Suïssa), on es donen cita, entre uns altres, representants polítics i empresarials de tot el món per debatre com cada any sobre els grans reptes als quals s’enfronta el planeta.

Oxfam Intermón ha presentat ahir l’informe “Una economia al servei de l’1%”, en el qual denuncia la desigualtat extrema al món i aquí us presentam algunes de les principals i reveladores idees i dades que conté.

Si bé és cert que l’economia creix a escala global, el repartiment dels beneficis d’aquesta millorança està molt desequilibrat i es concentra en cada vegada menys mans. Actualment, l’1% més ric de la població mundial posseeix més riquesa que el 99% restant de les persones del planeta. En 2015, només 62 persones acumulen la mateixa riquesa que 3.600 milions de persones que constitueixen el 50% més pobre del planeta. En 2010, aquesta minoria d’acabalats eren 388, la qual cosa indica una clara tendència a la concentració dels ingressos en poques mans.

justicia social 2

Espanya és el país de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) on més s’ha incrementat la desigualtat després de la crisi, només per darrere de Xipre, 14 vegades més que Grècia i 10 vegades més que la mitjana europea.

El nombre de persones en situació de risc o exclusió ha passat de 10,7 milions d’en 2007 a 13,4 milions en 2014, és gairebé un 30% de la població, mentre les 20 persones que atresoren les majors fortunes al nostre país tenen tant com aquest 30% més pobre. La fortuna d’aquests 20 més rics va créixer un 15% en l’últim any, mentre que la riquesa del 99% restant de la població va caure el mateix percentatge durant aquest període.

Però la desigualtat no és inevitable. El sistema actual no és fruit de la casualitat. Segons l’informe, les causes d’aquesta diferència són la desigualtat salarial, les polítiques públiques dutes a terme pels diferents organismes i estats que afavoreixen aquest grup de la població amb més recursos econòmics i una fiscalitat que permet l’elusió i l’evasió d’impostos a través de diversos sistemes com ara els paradisos fiscals.

Pel que fa aquest últim punt, Oxfam Intermón hi posa especial èmfasi i constata que la inversió des d’Espanya a paradisos fiscals va créixer un 2.000% el 2014. Actualment es comptabilitzen uns 7,6 bilions de dòlars en paradisos fiscals. Després d’analitzar les pràctiques fiscals de les 200 empreses més grans del món, aquesta organització sense ànim de lucre afirma que són 9 de cada 10 les que tenen presència a aquests països o regions que permeten una fiscalitat més laxa.

En el cas d’Espanya, Oxfam Intermón detecta que de les 35 empreses que cotitzen a l’ Ibex-35, només 17 paguen l’impost de societats a l’estat espanyol i que en tancar l’exercici del 2014, el nombre de filials que declaren beneficis en zones com les illes Caiman, Jersey o Delaware ha augmentat un 44%. Amb la reforma fiscal impulsada pel govern popular de Mariano Rajoy a meitats del 2014, l’Impost de Societats es va reduir d’un 30% a un 25%.

No obstant això, Oxfam considera que tenim l’oportunitat de construir una economia més humana que anteposi els interessos de la majoria. Un món en el qual hi hagi treballs dignes per a totes les persones, homes i dones visquin en condicions d’igualtat, els paradisos fiscals siguin alguna cosa que apareix en els llibres d’història, i els qui més tenen tributin el que els correspon per sustentar una societat que beneficiï al conjunt de la ciutadania.

Per això, Oxfam insta als líders mundials a prendre mesures que posin fi a l’actual crisi de desigualtat, defensant els interessos de la majoria. Però no ho faran per pròpia iniciativa, hem de pressionar perquè succeeixi. Oxfam ha iniciat una petició perquè els líders mundials posin fi al gran forat negre de les finances globals, acabant amb els paradisos fiscals. I per al nou govern a Espanya, aquesta ha de ser una prioritat absoluta. Només si les grans fortunes paguen els impostos que els corresponen, els països tindran fons per reduir la desigualtat. Signeu aquí!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s