Diada familiar al CEIP Establiments: treball col•lectiu i celebració en comunitat

El diumenge 8 de maig, ISCOD va participar amb el seu programa Solidaritza’t en la Diada familiar organitzada per l’AMIPA del CEIP Establiments. La diada ha estat un espai de trobada, diàleg, treball col·lectiu i celebració de les famílies.

Enguany els adults varen fer el manteniment de les feines fetes en la diada de l’any passat. Organitzats per grups, varen arreglar el jardí de plantes oloroses al pati d’infantil, varen repassar els jocs de pati a la pista del poliesportiu i varen aferrar vinils didàctics a les escales de l’escola.

padres

Mentrestant, els nins i les nines, amb alguns pares i mares, varen jugar lliurement a la ludoteca de comerç just de S’Altra Senalla, acompanyats pels voluntaris Sebastià i Biel. La ludoteca ha apropat als infants juguetes de diferents parts del món fetes amb dignitat. A través dels materials, els infants varen descobrir una classe de consum que no tolera l’explotació infantil, amb unes condicions de feina respectuoses amb les persones i l’entorn.

ludoteca

Més tard, els infants varen gaudir del contacontes del llibre “Després de la pluja”, de Miguel Cerro. Una faula moderna sobre la solidaritat i el treball en equip a la recerca del bé comú, just el que visquérem a la diada. Es tracta d’una història que ens parla de la superació de les adversitats, l’adaptació al medi i la resiliència, la capacitat de l’ésser humà per fer front a les adversitats de la vida, superar-les i, fins i tot, sortir-ne transformats i enfortits.

55 mod

El llibre també ens convida a reflexionar sobre els prejudicis, que acostumen a estar relacionats amb els estereotips i amb la discriminació. Els estereotips són creences, idees i sentiments negatius o positius cap a certs éssers pertanyents a un grup determinat (mida, edat, gènere, raça, nacionalitat, etc.), que fem de manera precipitada i sense base de certesa, i que influeixen i condicionen el nostre punt de vista i, sovint, no ens deixen veure i descobrir l’altre ésser que tenim davant. Quan es realitza una valoració negativa d’un grup sobre la base de l’estereotip, el resultat és el prejudici. I quan els prejudicis porten un ésser a actuar d’una manera determinada respecte al grup o individu prejutjat, el resultat és la discriminació.

prejudicis

Tot seguit vàrem fer un pal de pluja amb materials reciclats inspirats en alguns blogs com aquest. El pal de pluja és un instrument idiòfon de percussió que sona per sacseig difós. El trobem, ja des de l’antiguitat, a Amèrica central, Amèrica del Sud, Àfrica i Oceania, i està molt estès entre els pobles aborígens així com entre els pastors de Xile, on se l’anomena cascades. A les illes de la Melanèsia rep el nom de bastó de paraula i, talment com un rellotge de sorra, cronometra i autoritza el temps de què disposa cada orador en les reunions, mentre van baixant els grans o llavors amb què s’ha omplert.

lluvia

Per recarregar energies mentre els membres de l’AMIPA preparaven la paella per a tots els participants de la diada, vàrem compartir un aperitiu amb productes locals, ecològics i de comerç just, ofert per l’AMIPA i el programa Solidaritza’t.

74 modif

L’aperitiu incloïa una petita varietat de: xips salades de iuca, plàtan i patates vermelles; fruita seca (blat de moro torrat, anacards), olives, galetes marineres de xeixa, i per beure: aguapanela. Una beguda deliciosa i hidratant natural, que refresca i aporta calories i sals minerals per a un millor rendiment corporal i una major resistència física.

panela

El principal ingredient de l’aguapanela és la panela, un edulcorant natural que s’obté del suc de la canya de sucre cristal·litzat només per evaporació, sense cap refinació, centrifugació o procediment químic. A més, la panela aporta minerals com ara fòsfor, ferro, calci, potassi, magnesi, coure, zinc i vitamines A, B, C, D i E.

L’aguapanela és una beguda típica de Colòmbia que es pot beure freda o calenta. I ja que ha tingut tan bona acollida entre les famílies, compartim la recepta per gaudir-la freda:

receta aguapanela

La panela es pot trobar de cultiu ecològic i produïda sota els criteris del comerç just, que, a més, ens deixa un bon sabor de boca, perquè, com ens recordava la campanya realitzada amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just 2013, centrada en el sucre:

sucre2

Si voleu descobrir el que s’amaga darrere del comerç internacional i la sucreria, en aquest quadern podreu trobar informació sobre el mercat mundial del sucre, les condicions sota les quals es produeix i distribueix aquest bé, i les formes en les quals el consumim.

I per continuar amb la diada, les famílies participants varen compartir una paella boníssima per celebrar la feina feta en comunitat per a l’escola dels seus nins i nines.

Enhorabona a l’AMIPA del CEIP Establiments per aquesta iniciativa tan rodona!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s