Per Nadal, apostem pel món que volem

Ja som una altra vegada a Nadal i l’esperit festiu i generós se sent a les escoles, les llars i els carrers. Sens dubte, és una època única per viure-la plenament en família, per a la trobada amb amics, per estrènyer llaços, enfortir els vincles, reafirmar els nostres valors i apostar amb les nostres accions pel món que volem.

ggbgpfbjbgy-tim-mossholder

Foto: Tim Mossholder

Tenim present aquest esperit de Nadal avui dia?

Aprofitem aquestes festes per gaudir-ne en família al meravellós ritme de les nostres illes, a poc a poc. Així Nadal es convertirà en un camí tan plaent com la nit de Nadal. Preparem plegats la reunió familiar; pensem i compartim el significat que té per a cada membre aquestes dates i els sentiments que li generen; fabriquem regals DIY per a la família; donem suport a una causa solidària.arbol
Enguany us proposam, a més de demanar-vos quins valors impulsau amb els productes que comprau, don vénen aquests productes, en quines condicions s’elaboren, quins efectes té triar-ne un o un altre i, fins i tot, on van a parar quan els llençau. Aquest vídeo és molt útil i gràfic per conèixer el cicle dels objectes.
Amb aquestes preguntes senzilles volem generar reflexió i promoure un estil de vida més auster, conscient i responsable a les famílies.

També us recomanam aplicar aquestes claus a l’hora d’escollir un regal:

1. Practica el principi de qualitat sobre la quantitat: dedica una bona estona a pensar els regals que oferiràs per Nadal, fes-ne una llista i selecciona els que compleixen millor els valors que vols impulsar a la teva família.
2. Regala part del teu temps: sorprèn la teva família amb regals originals en els quals tu participis: una excursió per la muntanya, una pel·lícula plegats a casa, un gelat davant la mar… Les possibilitats són infinites, només imagina un regal que no es pugui comprar i que t’agradaria rebre per Nadal o els Reis!gq5pecp8phe-annie-spratt

Foto: Annie Spratt

 

3. Pensa eines creatives: un regal pot ser la invitació a millorar una conducta perjudicial per a la família mitjançant símbols que ens recordin aquest compromís. Així, podem regalar una catifa per asseure’ns-hi a meditar i reconèixer les nostres emocions després d’una rebequeria, o una pissarra per organitzar les tasques de la setmana entre tots els membres de la família, satisfent les necessitats individuals i col·lectives.
4. Mira de primera mà el mercat de segona mà: aprofita els múltiples beneficis de comprar articles usats:
– Millores l’economia familiar: quan compres un producte de segona mà tens un estalvi considerable respecte del seu preu si el compres nou.
– Cuides el planeta: allargues la vida de béns i, així, contribueixes a evitar que es llencin objectes en bon estat, alhora que evites l’ús de matèries primeres per a la fabricació de nous productes.
– Distribueixes els beneficis a la societat: dónes suport a projectes de reciclatge i inserció social com Deixalles, Càritas o Can Gazà. Si compres en mercadets infantils, com el Rastrillo Xaloc Paguera o el Rastrillo “Todo Para Niños”, fas una aportació en diverses economies familiars.
5. Dóna suport al canvi que vols a la societat: pensa que els teus regals poden ser una llavor per promoure canvis a la societat començant per la teva família. Així que, posa fil a l’agulla i sembra nous valors:
– Evita les juguetes sexistes: reflexiona sobre els rols que vols per als nins i nines a la societat i com els reflecteix als teus regals. Potser és hora de sorprendre el nin amb una pepa i a la nina amb una caixa d’eines. Trenca el binomi nin/nina i escull juguetes, llibres, roba que puguin ser comuns per a tothom, hi ha vida més enllà del rosa i el blau!
– Promou la pau, evita juguetes que facin al·lusió a la violència o la guerra. Prefereix els jocs cooperatius als competitius.
– Aposta per la solidaritat, compra productes de comerç just, que ofereixen una qualitat excel·lent, al mateix temps que garanteixen unes condicions de treball dignes i el respecte pel planeta.

comerc-just

6. Tria el petit comerç: reps un tracte amigable i proper, no has d’agafar el cotxe i ajudes a crear treball decent i en molts de casos d’autoocupació. En resum, com diu la campanya de PalmaActiva:

b_fes-nadal-pa2_def
En aquest vídeo, la Federació d’Associacions del Comerç d’Aragó (ARCA) exposa els beneficis que aporta el petit comerç de proximitat, amb una combinació humorística.

Finalment, i no per això menys important, fes un regal solidari! Pots participar en alguna campanya de recollida de juguetes, com aquesta que impulsa FAPA Mallorca i que segurament té el suport de l’AMIPA de la teva escola. O aquesta de la butaca solidària, del CineCiutat, amb què algú que no coneixes i que no s’ho pot permetre, gaudirà del cinema gràcies a tu. O en tantes altres iniciatives interessants que s’ajusten a les teves prioritats.

Ben segur que les vostres famílies, des de les pròpies possibilitats, poden fer una gran aposta aquestes festes pel món que volen.

Aquí compartim algunes iniciatives i entitats que poden ser útils per practicar un consum responsable i conscient:

– Entitats socials amb punts de venda de productes de comerç just i de segona mà.

– Alguns encants infantils:
Encants Xaloc Peguera: encants infantils al CP Xaloc de Peguera, a la primavera i a la tardor.
Encants “Tot per a nins”: recinte firal de Santa Ponça. Nadal (27/11/16 i 11/12/16).

– Encants setmanals:
Marratxí, Inca i Consell: cada diumenge.
Palma i Santa Ponça: cada dissabte.

– Projectes solidaris:
Can Gazà
Montisión Solidària
Somnis reciclats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s