Celebrem la pau!

El 30 de gener se celebra el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, dedicat a commemorar una educació en i per a la tolerància, la solidaritat, la concòrdia, el respecte als Drets Humans, la no-violència i la pau.

En aquest dia, els centres educatius es comprometen com a defensors de la pau i l’entesa entre persones de diferent formació, raça, cultura i religió.

A més, aquest dia es commemora la mort del Mahatma Gandhi (Índia, 1869-1948), líder pacifista que va defensar i va promoure la no-violència i la resistència pacífica enfront de la injustícia i que va ser assassinat per defensar aquestes idees.

Quin és l’interès educatiu d’aquest dia?

La formació per a la pau, la cooperació i la solidaritat entre els pobles ha de treballar-se al llarg del curs escolar, de forma transversal en les diferents assignatures. No obstant això, aquesta celebració s’ha convertit en una oportunitat més de contribuir a la conscienciació de les comunitats educatives en la construcció d’un món millor, un món més just i més humà que permeti que tots els individus tinguin la mateixa oportunitat de desenvolupar plenament les seves facultats en el si d’una societat democràtica, lliure, justa, responsable i en pau.

Així, podem tractar temes com la democràcia, el rebuig absolut a la violència, la necessitat de convivència pel ben comú. Igualment, podem ressaltar la importància que al llarg de la història ha tingut la utilització de les diferents formes de no-violència per aconseguir el reconeixement dels drets humans i socials i el canvi social basat en una veritable justícia.

La pau al programa Solidaritza’t

El programa Solidaritza’t aborda la Cultura de pau com una de les seves temàtiques prioritàries i considera necessària una educació que valori i promogui les actituds no violentes en tots els àmbits de les nostres relacions. Per a això oferim tres tallers familiars vivencials:

Assetjament escolar: una forma de violència entre iguals

Tractam l’assetjament escolar des de diverses perspectives per entendre com funciona i quin és el paper dels agents implicats en cada una de les seves fases: prevenció, detecció, actuació i restauració, amb un enfocament positiu, contructiu i no violent.

Conflictes: crisis o oportunitats?

Ampliam la visió dels conflictes: què són, com funcionen, quines parts hi intervenen i quins elements hem de tenir presents per gestionar-los positivament i treure profit de l’oportunitat de transformació que cada conflicte ofereix.

IMG_4826

Comunicació no violenta: una eina per a la transformació social

Veim com resoldre conflictes i cuidar les relacions mitjançant una comunicació en la qual utilitzem habilitats com l’assertivitat, l’escolta activa i l’empatia.

Alguns recursos

Existeixen innombrables recursos que podem emprar per fomentar la reflexió crítica en aquest dia, adaptant-los als diferents nivells educatius. Aquí presentem alguns:

Un poema

tres letras

Una iniciativa

“Para la guerra nada” és una iniciativa de la cantautora Marta Gómez en la qual ha convidat a artistes de tot el món, a cantar-li a la vida i al món que no volem ser part d’aquesta guerra ni de cap altra, mai més.

Un llibre

El Mur

El Mur, de Javier García Sobrino, Nathalie Novi.

Amb la sequera, l’aliment escasseja a la Vall del Okavango, i els elefants d’orelles petites decideixen construir un mur per preservar la seva terra i els seus béns… Aquesta construcció perjudica la resta d’habitants de la sabana i als mateixos elefants…

Un llibre per a ajudar als més joves a reflexionar sobre la justícia, la convivència i els seus límits.

Unes dones

Les dones han ocupat un lloc protagonista, sovint invisibilitzat, en la construcció de pau en diferents contextos. Aquí presentem algunes d’elles.

Rigoberta Menchú: activista dels drets humans de Guatemala. Premi Nobel de la Pau (1992) atorgat en reconeixement a la seva lluita per la justícia social i reconciliació etnocultural basat en el respecte als drets dels indígenes.

Rigoberta

Wangari Maathai: activista, política i ecologista kenyana, i la primera dona africana a rebre el Premi Nobel de la Pau en 2004 per “la seva contribució al desenvolupament sostenible, la democràcia i la pau”.

Wangari

Malala Yousafzai: activista, bloguera i estudiant universitària pakistanesa. Va rebre el Premi Nobel de la Pau en 2014 a disset anys, per la seva defensa del dret universal de les nenes a l’educació.

Malala

Una frase

“Tothom parla de pau però ningú educa per a la pau. La gent educa per a la competència, i la competència és el principi de qualsevol guerra. Quan eduquem per cooperar i ser solidaris amb els altres, aquest dia estarem educant per a la pau”.

Maria Montessori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s