El 30 de gener se celebra el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, dedicat a commemorar una educació en i per a la tolerància, la solidaritat, la concòrdia, el respecte als Drets Humans, la no-violència i la pau.
En aquest dia, els centres educatius es comprometen com a defensors de la pau i l’entesa entre persones de diferent formació, raça, cultura i religió.
A més, aquest dia es commemora la mort del Mahatma Gandhi (Índia, 1869-1948), líder pacifista que va defensar i va promoure la no-violència i la resistència pacífica enfront de la injustícia i que va ser assassinat per defensar aquestes idees.
Quin és l’interès educatiu d’aquest dia?
La formació per a la pau, la cooperació i la solidaritat entre els pobles ha de treballar-se al llarg del curs escolar, de forma transversal en les diferents assignatures. No obstant això, aquesta celebració s’ha convertit en una oportunitat més de contribuir a la conscienciació de les comunitats educatives en la construcció d’un món millor, un món més just i més humà que permeti que tots els individus tinguin la mateixa oportunitat de desenvolupar plenament les seves facultats en el si d’una societat democràtica, lliure, justa, responsable i en pau.

Foto per Julien de Salaberry en Unsplash
Així, podem tractar temes com la democràcia, el rebuig absolut a la violència, la necessitat de convivència pel ben comú. Igualment, podem ressaltar la importància que al llarg de la història ha tingut la utilització de les diferents formes de no-violència per aconseguir el reconeixement dels drets humans i socials i el canvi social basat en una veritable justícia.
La pau al programa Solidaritza’t
El programa Solidaritza’t aborda la Cultura de pau com una de les seves temàtiques prioritàries i considera necessària una educació que valori i promogui les actituds no violentes en tots els àmbits de les nostres relacions. Per a això oferim tres tallers familiars vivencials:
Assetjament escolar: una forma de violència entre iguals
Tractam l’assetjament escolar des de diverses perspectives per entendre com funciona i quin és el paper dels agents implicats en cada una de les seves fases: prevenció, detecció, actuació i restauració, amb un enfocament positiu, contructiu i no violent.
Conflictes: crisis o oportunitats?
Ampliam la visió dels conflictes: què són, com funcionen, quines parts hi intervenen i quins elements hem de tenir presents per gestionar-los positivament i treure profit de l’oportunitat de transformació que cada conflicte ofereix.
Comunicació no violenta: una eina per a la transformació social
Veim com resoldre conflictes i cuidar les relacions mitjançant una comunicació en la qual utilitzem habilitats com l’assertivitat, l’escolta activa i l’empatia.
Alguns recursos
Existeixen innombrables recursos que podem emprar per fomentar la reflexió crítica en aquest dia, adaptant-los als diferents nivells educatius. Aquí presentem alguns:
Un poema
Una iniciativa
“Para la guerra nada” és una iniciativa de la cantautora Marta Gómez en la qual ha convidat a artistes de tot el món, a cantar-li a la vida i al món que no volem ser part d’aquesta guerra ni de cap altra, mai més.
Un llibre
El Mur, de Javier García Sobrino, Nathalie Novi.
Amb la sequera, l’aliment escasseja a la Vall del Okavango, i els elefants d’orelles petites decideixen construir un mur per preservar la seva terra i els seus béns… Aquesta construcció perjudica la resta d’habitants de la sabana i als mateixos elefants…
Un llibre per a ajudar als més joves a reflexionar sobre la justícia, la convivència i els seus límits.
Unes dones
Les dones han ocupat un lloc protagonista, sovint invisibilitzat, en la construcció de pau en diferents contextos. Aquí presentem algunes d’elles.
Rigoberta Menchú: activista dels drets humans de Guatemala. Premi Nobel de la Pau (1992) atorgat en reconeixement a la seva lluita per la justícia social i reconciliació etnocultural basat en el respecte als drets dels indígenes.
Wangari Maathai: activista, política i ecologista kenyana, i la primera dona africana a rebre el Premi Nobel de la Pau en 2004 per “la seva contribució al desenvolupament sostenible, la democràcia i la pau”.
Malala Yousafzai: activista, bloguera i estudiant universitària pakistanesa. Va rebre el Premi Nobel de la Pau en 2014 a disset anys, per la seva defensa del dret universal de les nenes a l’educació.
Una frase
“Tothom parla de pau però ningú educa per a la pau. La gent educa per a la competència, i la competència és el principi de qualsevol guerra. Quan eduquem per cooperar i ser solidaris amb els altres, aquest dia estarem educant per a la pau”.
Maria Montessori.