En el marc del programa Solidaritza’t! hem tornat al CEIP Eleonor Bosch de Santa Margalida per a reflexionar amb les mares sobre el nostre paper com a part d’un món amb recursos limitats i mal distribuïts.
És un fet que, encara que tinguem clars els principis sobre consum responsable, tots vivim la pressió dels mitjans de comunicació, els anuncis i unes ciutats que, cada vegada més, conviden a consumir de manera compulsiva i com a part del nostre temps d’oci.

Foto per Bernard Hermant damunt Unsplash
Així que vàrem reflexionar sobre el nostre paper com a mares i els missatges que volem transmetre als nostres fills i filles al voltant de l’alimentació, la roba o el reciclatge de residus i vàrem arribar a la conclusió que, encara que la pressió externa és gran, podem decidir consumir de forma coherent amb els nostres valors.
Quant a l’alimentació podem conscienciar-los sobre l’importància de triar opcions que siguin sanes, locals i fetes a casa enfront dels productes ultra processats que ens anuncien, que a més solen estar embolicats en plàstics. Respecte a la roba, podem explicar-los la petjada ecològica (ambiental i social) de les peces que vénen de països en desenvolupament: qui les ha confeccionat i en quines condicions, com s’han transportat, com es distribueixen els doblers que paga el consumidor i per tant qui ha portat els beneficis més grans… Sobre el reciclatge de residus, hem de posar l’accent en la importància de fer-lo, independentment del que faci la resta de la societat, perquè és una responsabilitat de tots que comença per accions individuals.
Aquí, compartim el vídeo “de homo consumus a homo responsabilus” que recull algunes d’aquestes propostes per a caminar cap a una ciutadania global responsable.