Recursos didàctics d’educació per al desenvolupament

Col·laboració, participació i diversitat són les paraules que defineixen aquesta secció. Aquí trobaràs recursos didàctics variats per treballar l’educació per al desenvolupament a la llar, l’escola o el barri. Una gran part d’aquests recursos han estat creats per ser utilitzats en els centres educatius, especialment pel professorat i l’alumnat, però podeu adaptar-los fàcilment per treballar-los entre pares, mares i fills. Alguns d’aquests recursos són propis, ja que varen ser creats per l’Institut Sindical de Cooperació al Desenvolupament (ISCOD) i la Federació de Treballadors de l’Ensenyament (FETE) d’UGT. D’altres varen ser creats o proposats per ONG, organitzacions i institucions que treballen l’educació per al desenvolupament (els trobareu en l’altra pestanya del blog) i que participen en el blog compartint aquests materials amb vosaltres.

Alguns recursos els podeu veure o descarregar del web, d’altres són tallers o activitats que podeu sol·licitar contactant amb l’ONG que els ofereix.

Aquests recursos són organitzats segons els temes que aborda l’educació per al desenvolupament, però una bona part d’ells treballa alhora dos o tres temes (pau i medi ambient, drets humans i gènere…).

En l’apartat d’enllaços d’interès trobareu pàgines de recursos de diferents entitats, així com pàgines webs que us poden ser útils si voleu aprofundir en alguna temàtica.


Drets humans

Àfrica, una cultura amiga
Programa del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació que vol donar a conèixer, no només el territori africà en la vessant natural i geogràfica, sinó també les arrels i costums dels seus habitants, per veure quins trets fan que l’africana sigui una cultura propera.  Inclou les exposicions “Burkina Faso t’interessa” i “El Sàhara, un poble sense terra”,  diversos documentals i pel·lícules i els tallers: “Vida quotidiana a Burkina Faso”, “10 falsos mites o estereotips sobre Àfrica”, “Contacontes del desert” i “El Sàhara Occidental”.

Ajuda humanitària: molt més que una tireta
Aquesta campanya organitzada per Creu Roja Espanyola – Illes Balears consta d’una exposició que fa un recorregut pel procés d’intervenció en les crisis humanitàries (catàstrofes i conflictes armats). Conjuntament a l’exposició s’ofereix la possibilitat de realitzar tallers per promoure valors i actituds relacionats amb la solidaritat i els principis humanitaris.

EducAcción
EducAcción és un programa educatiu d’Ajuda en Acció basat en les metodologies actives i l’aprenentatge-servei perquè l’alumnat, a més d’aprendre, es comprometi amb el seu entorn i passada a l’acció.

A través de EducAcción l’alumnat, professorat i les famílies:
• Accedeixen a propostes d’educació en valors per conèixer els seus drets i la situació dels mateixos en altres zones el món.
• Participen activament en la creació d’un món més just a través d’activitats de mobilització i sensibilització.
• Desenvolupen competències socials i ciutadanes per comprometre’s amb el compliment dels drets humans.

Des del programa educatiu EducAcción, es convida als centres d’educació formal i no formal -i a les famílies- a treballar propostes didàctiques entorn de diferents temàtiques d’educació en valors com els drets de la infància, la interculturalitat o la resolució pacífica de conflictes i el dret a la pau, ens unes altres.

La proposta educativa:
– Flexible perquè cada centre o aula pot triar què, com i quan ho treballa.
– Ofereix materials adaptats per edats (des de primera etapa d’Infantil fins a Secundària) i alguns d’ells traduïts en tots els idiomes de l’Estat, i fins i tot en anglès i francès.
– Inclou fitxes per treballar en família i reforçar el reflexionat en classe.
– Participa de manera activa en la Campaya Mundial per l’Educació.
– Possibilitat de realitzar accions solidàries de col·laboració amb els nostres projectes.

Gotes per al Níger
La mobilització d’alumnat i professorat per mitjà de les curses de gotes aconsegueixen canvis reals en les vides dels infants i adolescents nigerians, ja que donen suport a la tasca d’UNICEF de protecció dels drets de la infància al Níger.

La campanya Gotes per al Níger va començar el curs 2008-2009 i, des de llavors, estudiants de totes les edats han pogut conèixer més coses sobre el dret a l’aigua i el dret a l’educació, i aportar-hi el seu granet de sorra, les seves gotes, per donar suport a la tasca d’UNICEF en aquest país africà.

Guía para el trabajo decente con derechos
Aquesta guia d’ISCOD, a més de definir el treball decent, ofereix informació sobre la formació laboral i sindical, la seguretat social, la responsabilitat social i les migracions i el desenvolupament.

Los derechos de las niñas y de los niños
Aquesta guia de FETE – UGT tracta sobre els drets de la infantesa, sobre aquelles coses que tots els infants del món necessiten per tenir una vida sana i feliç. Tant a les persones adultes com als infants ens costa aclarir aquest concepte que pot semblar tan abstracte com és el dret. Que m’han d’escoltar significa que les persones adultes han de deixar el que estiguin fent perquè els parli? Els drets són un material preciós i delicat i per gaudir-ne cal saber menjar-lo com si es tractàs d’una menja exquisida.

Mediterrània, mar de pobles
Programa del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació que presenta la realitat del Mediterrani de forma  divulgativa i atractiva, per facilitar l’aproximació a la diversitat natural i cultural d’aquesta àrea geogràfica, i als aspectes polítics, ecològics, socials i econòmics que avui hi són presents i que plantegen un repte per al futur. Inclou les exposicions “Palestina, sobreviure a l’ocupació” i “Migracions i fronteres”, diversos documentals i pel·lícules i el taller “Moviments Migratoris a la Mediterrània”.

Persones que es mouen
Aquesta campanya de Metges del Món té l’objectiu de visibilitzar les fortaleses, lluites i conquestes de les persones migrants, refugiades i defensores de drets humans, en un context on la vulneració de drets fonamentals està present de forma constant, dins de les fronteres europees i espanyoles.

Per a això, Metges del Món ha documentat la història de desenes de “Persones que es mouen” en diferents materials audiovisuals que es recullen a la pàgina web de la campanya, des de la qual es proposen a més diferents activitats de denúncia i mobilització.

Programa Educació en Drets i Ciutadania Global
Els drets de la infància no són només un contingut que es pot aprendre: és un instrument que ens permet donar sentit a moltes iniciatives curriculars, organitzatives i de clima escolar.
Si vols introduir un enfocament de drets d’infància al teu centre educatiu però no saps per on començar, et presentem el projecte Educació en Drets de UNICEF. Aquest projecte està orientat a la comunitat educativa en el seu conjunt, perquè pugueu engegar un projecte educatiu innovador on els drets de la infància siguin l’eix de la vida escolar.

Propostes educatives de la Fundació Vicente Ferrer per educació primàriaper secundària
La Fundació Vicente Ferrer ofereix exposicions, xerrades, tallers, contacontes, cinefòrums que permeten reflexionar sobre temes com els drets humans, la pobresa i les desigualtats, la diversitat cultural, l’equitat de gènere, entre d’altres. Estan organitzades en dues propostes (una per a primària i una altra per a secundària), les activitats es poden adaptar a les característiques i necessitats de cada comunitat educativa i poden ser sol·licitades per l’equip directiu, el professorat o la AMIPA. Ambdues propostes estan adreçades a centres educatius de Mallorca, Menorca i Eivissa.

¿Qué harías tú?
Aquest taller oferit per Thakhi-Runa combina projecció de curtmetratges, reflexió i creació sobre el desplaçament forçat, centrant-se en l’afectació i deterioració de la vida dels nins i nines que han d’abandonar la seva terra, llar i vida a causa dels conflictes armats al món. La proposta està adreçada a nins i nines d’entre 9 i 12 anys, a l’àmbit de l’educació formal i informal.

Lejos de mí
Aquesta activitat oferida per Thakhi-Runa combina una intervenció musical en directe (Hip-hop, Rap, Drum and Bass i sons d’Orient Mitjà) amb un vídeo que il·lustra la realitat de l’anihilació física i cultural dels pobladors d’Orient Mitjà i Àfrica a causa dels conflictes armats. La intervenció s’acompanya d’una reflexió interactiva entre les persones participants i els artistes per acabar amb un debat sobre quin és el paper que hem de jugar com ciutadania davant aquestes problemàtiques socials. La proposta està adreçada a joves d’entre 13 i 18 anys, a l’àmbit de l’educació formal i informal.

Vacuna del Bon tracte
La violència, com els virus, només produeix víctimes: quan esclata tots i totes hi sortim perdent. A més a més, igual com passa amb les epidèmies, val més prevenir que curar. Aquest curs des d’UNICEF et proposem una mobilització escolar en la qual elaborarem una vacuna de pau i bon tracte amb què intentarem protegir tot el nostre entorn el 20 de novembre, Dia de la Infància. Atenció, que aquesta és una vacuna molt especial: és una vacuna que no es pren, es pensa. Descobreix-la!

 

Globalització

Global express
Global express és un material didàctic de Oxfam Intermón adreçat a estudiants de secundària (de 12 a 17 anys), que permet conèixer i analitzar temàtiques d’actualitat que tenen dimensió global. Pretén generar preguntes entre els i les alumnes amb l’objectiu de promoure una visió crítica de la realitat que els permeti comprendre l’estat del món i, en especial, la situació del món en desenvolupament.

Fins ara tenen publicats 21 números sobre diferents temes, els més actuals són:
– Democràcia i participació
– Drets socials
– Sistema alimentari
– Crisis econòmica global
Tots els Global express es poden descarregar gratuïtament aquí.

La meva escola i el món (Disponible en català i castellà)
Aquest llibre d’ISCOD i FETE – UGT recull el viatge de la mestra Laura i el senyor Món pels cinc continents i ens recorda que és necessari que tothom col·labori perquè la Terra segui un lloc de pau, justícia, igualtat i solidaritat.

Mapes del món
Aquesta exposició de la Direcció General de Cooperació és una eina de reflexió al voltant de temes polítics o socials des d’una vessant constructiva i critica, preparada a partir dels mapes del web Worldmapper. Està formada per 42 panells amb mapes del món que tenen la peculiaritat que els territoris creixen o decreixen en cada mapa segons el tema tractat, com ara: usuaris d’internet, despesa militar, treball infantil, mares adolescents, incidència de malalties. Aquesta original idea posa en evidència les desigualtats planetàries: com més distorsió, més desigualtat. L’exposició pot ser sol·licitada per centres educatius o altres col·lectius interessats.

Nord i Sud: dues Realitats, una  Responsabilitat
Programa del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació que pretén conscienciar sobre les desigualtats existents a nivell mundial i  sobre la influència de les decisions dels països del Nord sobre el que succeeix al Sud. Inclou l’exposició “Una altra globalització és possible”, diversos documentals i pel·lícules i els tallers “Giramón”, “Si nosaltres fóssim el món”, “Les dues cares del món” i “Rajola de xocolata”.

 

Cultura de pau

Compromesos amb l’Agenda 2030
Programa del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació que apropa a la població els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible , les bases fonamentals dels quals són l’eradicació de la pobresa, la reducció de les vulnerabilitats i les desigualtats, i el foment de la sostenibilitat. Inclou una exposició homònima i els tallers “Imatges sense drets” i “Localitzant els ODS”.

El meu país, Burundi
Contacontes de l’Associació Veïns sense Fronteres que es du a terme a diferents escoles, biblioteques i entitats de les Illes Balears amb nins i nines d’entre 3 i 12 anys i els responsables dels grups participants (mestres, educadors, dinamitzadors, etc.). Així, mitjançant les sessions d’una hora de contacontes, acompanyades de música i preguntes per als infants, es faciliten coneixements sobre la realitat dels països empobrits, estimulant la reflexió entre els participants, i s’ofereixen, alhora, eines educatives als responsables dels grups perquè puguin continuar treballant les temàtiques tractades.

¡Jugar creando igualdad! Jugar para la paz y el consumo responsable
Aquesta campanya de FETE – UGT mostra que les millors joguines i jocs són els que ajuden els infants a explorar el món a través de la imaginació, relacionant-se amb tota mena de persones, ajudant-les a créixer des de la igualtat, la pau i el respecte al medi ambient.

La campanya inclou un document monogràfic sobre el joc; un altre en el qual proposa cinc dinàmiques per a infants des dels 3 fins als 11 anys, i un altre amb una selecció de contes per jugar creant igualtat. A més, inclou els materials de difusió de la campanya (fullet, cartell i punt de llibre).

¡Que viva la paz!
Aquest número de la col·lecció “Quaderns d’Educació en Valors” d’ISCOD i FETE – UGT planteja i respon preguntes sobre la pau: per què és tan important?, on viu?, com és?, qui la construeix?, què significa estar en pau?, quan està al nostre costat? També inclou el conte El árbol de la palabra.

Somos un mundo para todos y todas
És un poemari de FETE – UGT que proposa activitats que pretenen estimular l’aprenentatge i ajudar a desencadenar fantasies i processos creatius que conscienciïn sobre la riquesa de la diversitat, el valor de la igualtat i el respecte a la diferència.

 

Medi ambient

Foc verinós
Aquest vídeo fet per Amics de la Terra Mallorca mostra els impactes que causa l’empresa Shell al delta del Níger, explicat per la població local.

L’aigua, més que un recurs, és part del que som
Programa del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació que presenta l’aigua com a element estratègic per al desenvolupament. L’aigua és un bé comú i un dret humà que cal gestionar des del sector públic per tal de garantir-ne l’accés universal. Inclou lexposició  “H2O: La problemàtica de l’aigua als països del Sud” i diversos documentals i pel·lícules.

Madre Tierra
Aquest número de la col·lecció “Quaderns d’Educació en Valors” d’ISCOD i FETE – UGT parteix de la carta de la Mare Terra als nins i nines i després ens presenta vuit preguntes i vuit respostes per cuidar el planeta.

Qui és beneficia dels cultius transgènics?
Aquest vídeo forma part de la campanya realitzada per Amics de la Terra Mallorca sobre els cultius transgènics. Explica els impactes que provoquen els cultius transgènics en els països pobres i la situació actual d’aquests cultius a Espanya i a les Illes Balears (imatges i entrevistes amb agricultors de Paraguai, experts com Vandana Shiva i representants ecologistes). La campanya també inclou una exposició i fullets amb informació sobre el tema.

 

Equitat de gènere

Educant en igualtat (Disponible en català i castellà)
“Educant en Igualtat” és una campanya de FETE – UGT en col·laboració amb l’Institut de la Dona i el Ministeri d’Igualtat. Té per objectiu formar l’alumnat en valors i actituds d’igualtat que els ensenyin a compartir la vida des del respecte, el reconeixement mutu, l’autonomia i la coresponsabilitat. Ofereix en el web de la campanya nombrosos i variats materials didàctics per a tots els nivells de l’educació.

Guía para la formación en igualdad
Aquesta guia d’ISCOD tracta sobre la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, els drets de les dones i les conferències internacionals, així com la situació de la dona en el món.

Nosaltres creem món (Disponible en català i castellà)
En aquest numero de la col·lecció “Quaderns d’Educació en Valors” d’ISCOD i FETE – UGT, Kalima, una nina de nou anys, ens explica per què se celebra el Dia Internacional de les Dones, com ha estat la vida de les dones i les nines al llarg de la història, què han fet i fan les dones per la pau i altres qüestions molt interessants.

St♀p Vi♀lencias
Aquest projecte de Metges del Món fomenta la reflexió i acció de la comunitat educativa sobre la importància de treballar la igualtat de gènere com a punt de partida per aconseguir la transformació social i promoure una Ciutadania Global.

Les temàtiques s’organitzen en tres grups: igualtat de gènere, prevenció de la violència masclista i prostitució, i tracta amb finalitats d’explotació sexual.

El projecte ofereix tallers formatius per a l’alumnat i suport al professorat per preparar juntament amb el seu alumnat, les activitats de sensibilització i reivindicacions sobre les propostes decidides en les assemblees juvenils i que l’alumnat voldrà presentar davant la població i mitjans de comunicació.

 

Consum responsable

El comercio justo en 6 pasos
Aquest vídeo de la Coordinadora Estatal de Comercio Justo explica en cinc minuts els principis bàsics del comerç just.

Oferta educativa conjunta Federació S’Altra Senalla
La Federació S’Altra Senalla promou el comerç just i el consum responsable a les Illes Balears. Està constituïda per S’Altra Senalla de Palma, Finestra al Sud d’Inca, Casal de la Pau – S’Altra Senalla de Manacor i Shikamoo de Llucmajor. La seva oferta educativa està pensada per l’alumnat i professorat de tots els nivells educatius (infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, centres d’adults i universitat). Igualment s’adreça a qualsevol col·lectiu que hi estigui interessat: associacions, biblioteques, ajuntaments, casals.

Oferta educativa S’Altra Senalla
S’Altra Senalla ofereix aquest ventall d’activitats educatives relacionades amb el comerç just i el consum responsable dins l’àmbit formal (primària, secundària, formació professional, educació d’adults i universitat) i no formal (AMIPA, ONG, grups diversos…).

Oferta educativa Casal de la Pau – S’Altra Senalla
Amb l’objectiu de donar a conèixer el comerç just, valorar el consum responsable i respectar la diversitat de cultures, l’associació Casal de la Pau – S’Altra Senalla ofereix aquestes activitats dinàmiques i entretingudes, adreçades a alumnat i professorat d’infantil, primària, secundària, batxillerat, PQPI, cicles formatius i Centres d’Adults.

Oferta educativa Finestra al Sud
L’associació Finestra al Sud presenta la seva oferta d’activitats inclosa en la de la Federació S’Altra Senalla de la qual forma part.  Les activitats tracten temàtiques de consum responsable i comerç just, inclouen ludoteca, tallers, xerrades, berenars i s’adreçen als centres educatius.

Oferta educativa Shikamoo
L’associació Shikamoo durant el curs 2017-2018 posa en marxa el projecte “Donam a conèixer el Comerç Just a Llucmajor i a la comarca de Migjorn”, amb el que pretén donar a conèixer el Comerç Just com a eina de cooperació per al desenvolupament i la justícia global.

Les propostes d’activitats estan dirigides a centres educatius d’infantil, primària, secundària i batxillerat, cicles formatius i centres d’adults.

El projecte també inclou activitats de difusió i promoció del Comerç Just destinades a associacions i a la població en general, com a taules informatives, punts de venda a fires i mercats, tasts i degustacions per apropar el Comerç Just a la ciutadania a fi de despertar una consciència crítica i contribuir a eliminar les desigualtats socials.

Oferta ambiental Fundació Deixalles
La Fundació Deixalles ofereix xerrades formatives per aprofundir en diversos temes ambientals com els residus, les 4R i la recollida selectiva. Igualment compta amb una oferta de tallers per dur a terme activitats, dinàmiques, jocs, o també per elaborar diferents objectes utilitzant material de rebuig.

De forma permanent la Fundació Deixalles ofereix :

  1. Visites a les seves delegacions per veure els tallers de reutilització de mobles, roba, joguines… i la feina social que es du a terme.
  2. Recollides de roba i xerrades de sensibilització sobre el cicle de vida de la roba on es tracta l’origen de la roba, els impactes sobre les persones de la deslocalització (maquilas…) i les alternatives que hi ha (consum responsable, reutilització…)

Guia de consum responsable
Aquesta guia editada per la Fundació Deixalles presenta múltiples possibilitats per contribuir a la construcció d’un món millor a traves del consum responsable.

 

Interculturalitat

Àfrica, una cultura de Mallorca (Disponible en català i castellà)
Aquesta guia editada per Enginyeria Sense Fronteres (ESF) Illes Balears treballa la importància d’una narració responsable i una lectura crítica de la realitat i la cultura africanes que permeti posar en crisi les formes habituals que els mitjans de comunicació utilitzen quan parlam de la diferència: fugir dels estereotips i de l’estigmatització social, que dificulten un sistema de convivència i aprenentatge basat en la interculturalitat.

Educació intercultural i inclusiva (Disponible en català i castellà)
Aquesta guia de FETE – UGT reuneix algunes de les preguntes i idees clau de l’educació intercultural, que té com a finalitats la formació integral, la igualtat i la formació per a la convivència. Així respon a un dels desafiaments fonamentals de l’educació del segle XXI: ensenyar a conviure en un món global.

Lligats a Nicaragua
Programa del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació que vol apropar la situació de Nicaragua a la ciutadania mallorquina. Inclou l’exposició “L’Educació a Nicaragua”, diversos documentals i pel·lícules i el taller “El camí de l’escola”.

Per preguntar que no quedi: La immigració i els drets dels xiquets i les xiquetes (Disponible en català i castellà)
Aquest numero de la col·lecció “Quaderns d’Educació en Valors” d’ISCOD i FETE – UGT parla de les emigracions: què són?, per què ocorren?, quan varen començar?, qui són les persones que emigren?, què fan a Espanya aquestes persones? També explica quins són els drets dels nins i les nines i dóna alguns consells per fer de l’escola un lloc de tots els infants.

Vint idees per construir la interculturalitat i prevenir el racisme en l’educació (Disponible en català i castellà)
Aquesta guia de FETE – UGT resumeix l’esperit que vol portar a les escoles, en defensa de la justícia, la igualtat i el compromís contra el racisme i qualsevol altra forma de discriminació contra l’ésser humà.

 

Comunicació per al desenvolupament

Fòrum Comunicació, Educació i Ciutadania
Aquest projecte impulsat per Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears vol promoure mirades i debats crítics vers els mitjans de comunicació.

Per això ofereixen diferents tallers en els que analitzen els continguts dels mitjans per observar com, en general, els mitjans reprodueixen uns estereotips a partir dels que parlar d’una ciutadania de primera i de segona, i que contribueixen a la construcció d’una societat desigual.

Aquí trobaràs els tallers que ofereixen i amb els que volen treballar un debat al voltant de les diferents qüestions:
– Interculturalitat
– Perspectiva de gènere
– Estereotips i moviments migratoris
– Consum Responsable

El projecte s’adreça a l’àmbit de l’educació formal i informal i als pares i mares, entre d’altres.

 

Bancs de recursos

Banc de recursos educatius del Fons Menorquí de Cooperació
El banc de recursos educatius del Fons Menorquí de Cooperació inclou nombroses propostes educatives per a les etapes d’infantil, primària i secundària, així com material per al professorat i la població en general.

Centre de recursos de la Coordinadora Estatal de Comerç Just
La Coordinadora Estatal de Comercio Justo té com a finalitat la transformació de la realitat social i les regles del comerç internacional a través de la incidència en les polítiques públiques, la sensibilització i mobilització de la societat i l’enfortiment del sector de comerç just.

En el seu centre de recursos trobareu infinitat de materials relacionats amb el comerç just. Per facilitar la recerca, estan organitzats en diferents categories, formats i temes.

Kaidara
Kaidara és un banc de recursos de Oxfam Intermón, que té com a objectiu oferir al professorat de tots els nivells educatius, i al públic en general, materials didàctics experiències educatives i altres recursos que els permetin treballar i incorporar l’Educació per a una ciutadania global en la pràctica educativa, tant a l’aula com al centre, així com propostes i recursos d’autoformació per al docent.

Tots els materials publicats són de descàrrega gratuïta, els materials didàctics estan traduïts a les quatre llengües estatals, mentre que els recursos per a educadors i educadores estaran disponibles en l’idioma original de la persona que els hagi elaborat.

Manabadi
Manabadi és la plataforma de la comunitat educativa virtual que la Fundació Vicente Ferrer posa a disposició del professorat, educadors i estudiants. A aquesta plana web trobareu recursos educatius i coneixereu les accions que impulsa la Fundació, així com podreu compartir les vostres experiències educatives de forma activa.

Aquesta plataforma pot servir de guia per a realitzar activitats i ampliar la tasca educativa amb recursos molt variats, de forma autónoma o amb la col·laboració d’una persona de l’unitat de Sensibilització, que la FVF posa a disposició dels centres per organitzar tallers i xerrades adaptats a l’edat de l’alumnat.

Recursos d’educació per al desenvolupament i altres publicacions de l’OCDS
L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la UIB també ofereix recursos en format audiovisual, fullets informatius i col·leccions pròpies d’educació per al desenvolupament, que es poden consultar a través d’aquesta pàgina web i es posen a l’abast de la comunitat universitària i de la societat en general perquè és puguin aprofitar per la transformació social a favor d’un desenvolupament humà sostenible.