Actors de l’educació per al desenvolupament


Amb aquesta secció del blog us adonareu que en el món de l’educació per al desenvolupament a les Illes Balears estau ben acompanyats. Hi ha nombrosos i variats actors que treballen per la transformació de la societat des de l’àmbit mediambiental, el comerç just, els drets de la infantesa, la comunicació per al desenvolupament, els drets humans, entre d’altres.

Hem organitzat els actors en tres categories: organitzacions no governamentals, organitzacions i institucions.

ORGANITZACIONS NO GOVERNAMENTALS

Ajuda en Acció

Ajuda en Acció ès una ONG apartidista i aconfessional que lluita contra la pobresa i la desigualtat. Impulsem la dignitat i la solidaritat per a la construcció d’un món just.

Tenen més de 35 anys d’història. Amb l’ajuda de les sòcies i socis, i els col·laboradors públics i privats, avui treballen en 19 països d’Amèrica Llatina, Àsia, Àfrica i ara també Espanya i recolzen a més de 2 milions de persones.

Adreça: Carrer Arxiduc Lluís Salvador 7B. 07004 Palma
Tel. 971 71 92 04
Adreça electrònica: educacion@ayudaenaccion.org
Contacte: Cristina Blanco

Tornar a dalt


Amics de la Terra Mallorca

Amics de la Terra Mallorca és una associació ecologista d’àmbit insular que té la missió de fomentar el canvi local i global cap a una societat respectuosa amb el medi ambient, justa i solidària.

L’associació ha duit a terme projectes de cooperació al desenvolupament a la zona d’Amèrica Central durant uns anys i actualment s’ha centrat més en projectes d’educació per al desenvolupament.

Adreça: av. del Comte Sallent 4, 1r A – 07003 Palma
Tel. 971 75 79 39
Adreça electrònica: participacio@amicsdelaterra.org
Contacte: Rebeca Moreno

Tornar a dalt


Casal de la Pau – S’Altra Senalla

L’associació Casal de la Pau – S’Altra Senalla treballa per reduir la situació de desigualtats socials Nord-Sud i d’injustícia comercial i ambiental, resultant dels sistemes tradicionals de comerç amb els països menys desenvolupats.

El seu principal àmbit d’actuació és la cooperació per al desenvolupament, per mitjà del comerç just. Tenen una botiga S’Altra Senalla del Casal de la Pau a Manacor i ofereixen activitats de sensibilització i educació sobre el comerç just a l’àmbit de l’educació formal i informal, mitjançant activitats dirigides als centres educatius de tots els nivells, a clubs d’esplai, escoles de pares i centres d’adults, així com a la població general de Manacor i dels municipis de la comarca.

Adreça: c/ Bosch, 12. 07500 Manacor
Tel. 971 55 93 78
Adreça electrònica: senallamanacor@gmail.com
Contacte: Mary Oliva i Joana M Galmés

Tornar a dalt


Creu Roja Espanyola – Illes Balears

Creu Roja Espanyola – Illes Balears treballa l’educació per al desenvolupament des de dos dels seus àmbits: el pla de cooperació internacional i el pla de treball de Creu Roja Joventut.

Actualment du a terme la campanya “Ajuda humanitària: molt més que una tireta”.

Adreça: av. de Gaspar Bennàssar, Arquitecte, 73. 07004 Palma
Tel. 971 29 50 00
Adreça electrònica: baleares@cruzroja.es
Contacte: Oriol Lupiáñez Vega

 Tornar a dalt


Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears

ESF Illes Balears és una ONG que té l’objectiu de construir una societat més justa, posant el coneixement en l’àmbit de la tecnologia, al servei del desenvolupament humà. Actua en diversos camps: cooperació al desenvolupament, educació per al desenvolupament, investigació i incidència.

Dins l’àmbit de l’educació per al desenvolupament, actualment impulsa el Fòrum Comunicació, Educació i Ciutadania de les Illes Balears que vol promoure mirades i debats crítics vers els mitjans de comunicació.

Per això ofereixen diferents tallers que volen treballar un debat al voltant de temàtiques com: interculturalitat, perspectiva de gènere, estereotips i moviments migratoris, i consum responsable.

Adreça: Av. Sant Ferran 21, 1er A. 07011 Palma
Tel. 971 57 64 27
Adreça electrònica: informacio@illesbalears.isf.es ; meritxell.esquirol@gmail.com
Contacte: Meritxell Esquiroll

Tornar a dalt


Finestra al sud

Finestra al Sud és una associació que va néixer de la mà de S’Altra Senalla, amb l’objectiu de fomentar el comerç just a través de diverses activitats a Inca i voltants. A la seva botiga, comercialitzen una gran varietat de productes provinents de cooperatives i organitzacions de comerç just, com ara cereals, cafè, cacau, infusions, papereria, joguines, caramels, objectes de decoració artesanals, roba, complements…

A més de les activitats que proposen per a la ciutadania en general, compten amb una variada oferta educativa adreçada als centres escolars.

Adreça: plaça d’Orient, 10. 07300 Inca
Tel. 971 88 40 06
Adreça electrònica: sensibilitzacio@finestralsud.org
Contacte: Andrea González

Tornar a dalt


Fundació Deixalles

La Fundació Deixalles assumeix els principis de l’economia solidària[1] i té com a objectiu contribuir a construir una societat més justa i sostenible, afavorint la inserció sociolaboral de persones en situació o en risc d’exclusió social de les Illes Balears, mitjançant activitats relacionades, principalment, amb els residus i la millora del medi ambient.

Dintre dels principis de l’economia solidària trobam:

  • Principi d’equitat
  • Principi de cooperació

En aquest marc la Fundació Deixalles aposta per potenciar la compra pública ètica, el consum responsable i el comerç just.

A més de treballar amb els col·lectius en risc o situació d’exclusió sociolaboral, la Fundació Deixalles també desenvolupa tasques de sensibilització ambiental (incloent el consum responsable) i social amb centres educatius, empreses, administracions i ciutadania en general.

El compromís de la Fundació Deixalles amb el consum responsable i el comerç just és:

  • Participar en la Taula d’Entitats de Comerç Just: celebració del Dia Mundial del Comerç Just, campanya de Nadal.
  • Mantenir punts de venda de comerç just en cada una de les naus i botigues.
  • Promoure el consum de productes de comerç just en tots els actes públics que realitza.

[1]http://www.economiasolidaria.org/carta.php

Adreça: c/ de Son Gibert, 8A. 07008 Palma
Tel. 677 59 71 50
Adreça electrònica: areaambiental@deixalles.org
Contacte: Maria Suau Font

Tornar a dalt


Fundació Vicente Ferrer

La Fundació Vicente Ferrer (FVF) és una ONG de desenvolupament compromesa amb el procés de transformació d’una de les zones més pobres i necessitades de l’Índia, l’estat d’Andhra Pradesh, i d’algunes de les comunitats més desfavorides i excloses del sistema de castes indi: dalits, grups tribals i castes desfavorides.

La Fundació també promou programes de l’EpD a l’educació formal i impulsa accions de sensibilització i mobilització social entre la ciutadania.

Adreça: c/ d’Anníbal 9A, baixos. 07013 Palma
Tel. 971 22 01 09
Adreça electrònica: baleares@fundacionvicenteferrer.org
Contacte: Isabel Pizà o Lluc Alemany

Tornar a dalt


GOB Mallorca

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa és una organització no lucrativa que té com a missió la millora i conservació de les condicions mediambientals de les Illes Balears per tal d’aconseguir un entorn de sostenibilitat ecològica i social.

Compta amb grups infantils i juvenils coordinats pel seu Servei d’Educació Ambiental, que desenvolupen un seguit d’activitats relacionades amb la defensa del medi ambient, la terra i la cultura, com excursionisme, voluntariat ambiental, xerrades i accions reivindicatives i pacífiques.

Adreça: c/ de Manuel Sanchis Guarner, 10. 07004 Palma
Tel. 971 49 60 60
Adreça electrònica: grupinfantilijuvenil@gmail.com
Contacte: Xavier Llabrés

Tornar a dalt


Institut Sindical de Cooperació al Desenvolupament

L’Institut Sindical de Cooperació al Desenvolupament (ISCOD) és una organització no governamental que treballa per la defensa dels drets socials i laborals dels treballadors i les treballadores donant suport a les organitzacions sindicals dels països en desenvolupament en la seva lluita pel treball decent, la protecció social i la igualtat. Treballa també per l’eradicació del treball infantil i per la promoció dels drets dels treballadors i de les treballadores migrades.

ISCOD potencia, a més, la creació i consolidació de xarxes de divulgació sobre l’educació per al desenvolupament que participin en l’enfortiment d’un sistema educatiu de qualitat i que afavoreixin la constitució d’espais d’intercanvi d’experiències en l’àmbit nacional i internacional, com a element fonamental per lluitar contra la pobresa i la desigualtat.

ISCOD és, a més, l’entitat que gestiona aquest blog i el programa Solidaritza’t!.

Adreça: c/ de Font i Monteros 8, 07003 Palma
Tel.  971 76 44 88 ext. 5001
Adreça electrònica: solidaritzat@iscod.org
Contacte: Laura Castillo

Tornar a dalt


Metges del Món

Metges del Món és una associació internacional, humanitària i de voluntariat que treballa pel dret universal a la salut mitjançant l’atenció sanitària, la denúncia, el testimoni i l’acció política i social al costat de poblacions excloses, vulnerables o víctimes de crisis, amb el compromís de treballar per un canvi social cap a una societat més justa, equitativa i solidària.
Igualment treballa els projectes d’’Educació per a la transformació social “Persones que es mouen” i “St♀p Vi♀lencias” adreçats a tots els agents de la comunitat educativa, mitjançant tallers amb metodologies participatives, creació de materials i accions de sensibilització.

Adreça: c/ de Ricard Ankerman, 1 baixos. 07006 Palma
Tel. 971 75 13 42
Adreça electrònica: begona.gonzalez@medicosdelmundo.org
Contacte: Begoña González

Tornar a dalt


Oxfam Intermón

Oxfam Intermón és una ONG formada per persones que lluiten, amb i per les poblacions desfavorides i com a part d’un ampli moviment global, amb l’objectiu d’eradicar la injustícia i la pobresa i per assolir que tots els éssers humans puguin exercir plenament els seus drets i gaudir d’una vida digna.

Per Oxfam Intermón l’educació és una estratègia  imprescindible per impulsar un model social, polític i econòmic respectuós amb totes les persones, en el qual la ciutadania siguem conscients de la nostra pertinença a una comunitat local i global i ens comprometem activament en la construcció d’un món més just i sostenible.

Tel. 934 82 07 00
Adreça electrònica: amartin@oxfamintermon.org
Contacte: Sandra Martín Tremoleda

Tornar a dalt


S’Altra Senalla

S’Altra Senalla és una associació sense ànim de lucre que té l’objectiu de difondre i fer possible la pràctica del comerç just a l’illa de Mallorca. Treballa en tres eixos principals: 1) la promoció i venda de productes de comerç just a la seva botiga de Palma i posant paradetes a fires i escoles; 2) la compra pública ètica, això és, la introducció de criteris ètics en la contractació pública, donant preferència a aquells proveïdors -com s’Altra Senalla- que aposten per criteris de comerç just; 3) La sensibilització als centres educatius a través d’una ampla i variada oferta educativa que pretén donar conèixer el comerç just com una alternativa real de consum responsable. Les activitats educatives estan dirigides a l’àmbit formal (primària, secundària, formació professional, educació d’adults i universitat) i no formal (AMIPA, ONG, grups diversos…).i van des de jocs, tallers berenars, exposicions, paradetes fins a visites a la botiga.

Adreça: c/ de l’Arxiduc Lluís Salvador, 24. 07004 Palma
Tel. 971 29 12 31 / 971 20 00 50
Adreça electrònica: educaciosenalla@pangea.org
Contacte: Carles Valentí

Tornar a dalt


Shikamoo

Shikamoo és una botiga de comerç just que vol ser un lloc per generar una consciència crítica i transmetre uns valors solidaris. Per això, ofereixen activitats educatives i comunicatives en forma de contacontes, xerrades, conferències, degustacions, cinefòrums, tallers a les escoles, lectures… per parlar, transmetre i compartir les implicacions que té el nostre model econòmic de producció i consum i les accions que podem emprendre des del nostre dia a dia per canviar-les.

Adreça: c/ de la Font, 5. 07620 Llucmajor
Tel. 971 12 06 95
Adreça electrònica: shikamoo.llucmajor@gmail.com
Contacte: Xesca Salas, Gràcia Salas, Esperança Perelló

Tornar a dalt


Thakhi – runa

L’associació cultural Thakhi – runa és una ONGD que desenvolupa programes, activitats i projectes de sensibilització i educació per al desenvolupament, principalment en la conscienciació de l’estima pel respecte social dels drets humans.
Actualment desenvolupa un programa format per diverses activitats educatives amb les quals aborda, amb un sentit lúdic i creatiu, la violació sistemàtica i generalitzada dels drets humans que sofreixen diferents grups humans i pobles del món, víctimes del desplaçament forçat causat pels conflictes armats. Algunes d’aquestes activitats són flashmobs reivindicatius, accions de poesia i dansa, exposicions solidàries, tallers debat de hip-hop i cicles de cinema.

Tel. 622 58 60 05 – 617 54 35 44
Adreça electrònica: maurotejada@thakhi-runa.com
Contacte: Mauricio Tejada, Marina Luz Pozzebón

Tornar a dalt


UNICEF Comitè Balears

UNICEF Educació, és el programa educatiu d´UNICEF, disponible en català i castellà, dirigit a centres educatius per promoure i defensar des de les aules els drets de la infància i l’adolescència.

Volen promoure entre infants i joves actituds i valors de solidaritat, pau, tolerància, justícia social o respecte de l’entorn, i capacitar-los per fer-ho de manera responsable, solidària i compromesa.

Els drets de la infància poden ser la guia que organitzi la vida escolar, que ajudi a resoldre els conflictes quotidians del centre i que connecti l’aula amb el món.

UNICEF et proposa unir-te al programa a través d´aquest enllaç i tindràs accés a la biblioteca de recursos, les guies escolars i les propostes d´activitats per aquest curs escolar.

Adreça: c/ dels Caputxins, 3 1r D (Ed. Europa). 07002 Palma
Tel. 971 71 45 53
Adreça electrònica: baleares@unicef.es
Contacte: Patricia Greses Caballero

Tornar a dalt


Veïns Sense Fronteres

Veïns Sense Fronteres (VSF) és una entitat sense ànim de lucre que es dedica a la cooperació internacional per al desenvolupament, a la formació i a la sensibilització. Treballa a diferents països de l’Àfrica subsahariana: Burundi, Tanzània, República Democràtica del Congo i Mali.

Adreça: c/ de la Fe, 29 A (entrada pel c/ de Ferriol), baixos. 07007 Palma
Tel. 971 24 27 16 – 649 40 25 91
Adreça electrònica: vsf@veins.net, sastresacares@gmail.com
Contacte: Maria Sastre Sacarés

Tornar a dalt


ORGANITZACIONS


Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes

La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (FAPA Mallorca) és una organització plural, progressista, sense ànim de lucre i independent, que té entre els seus objectius promoure la constitució d’associacions de pares i mares d’alumnes i donar-los suport a través de representació davant els organismes públics, difusió d’informació, promoció d’ajudes, organització d’activitats, cursos, entre d’altres.

FAPA Mallorca comparteix amb el nostre projecte el compromís per aconseguir una escola de qualitat, equitativa i inclusiva, així com la promoció de la vessant solidària de les associacions.

Adreça: c/ Gremi Tintorers, 2. Polígon de Son Castelló. 07009 Palma
Tel. 971 43 21 31
Adreça electrònica: info@fapamallorca.org

Tornar a dalt


Sector d’Ensenyament de la Federació d’Empleades i Empleats de Serveis Públics, UGT – Illes Balears

El sector d’Ensenyament de la Federació d’Empleades i Empleats de Serveis Públics de la UGT – Illes Balears integra tots els treballadors i treballadores de l’ensenyament per millorar les seves condicions laborals i de vida.

La Secretaria de Polítiques Socials treballa per facilitar al professorat i a la comunitat educativa accions encaminades al desenvolupament d’una educació inclusiva que formi en els valors d’igualtat i participació democràtica. Per a això compten amb una gran diversitat de materials disponibles en línia, dels quals us hem recomanat una selecció en el nostre apartat de recursos.

FeSP Ensenyament Mallorca
Adreça: c/ Font i Monteros, 8, 3r. 07003 Palma
Tel. 696 861 730
Adreça electrònica: Servei de consultes

FeSP Ensenyament Menorca
Adreça: plaça Miranda, s/n. 07701 Maó
Tel. 672 784 011
Adreça electrònica: jacqueline.moreno@ugt-serveispublics.eu

FeSP Ensenyament Pitiüses
Adreça: c/ Periodista Mariano Tur Tur, 5, 1ª. 07800 – Eivissa
Tel. 672 784 274
Adreça electrònica: rosi.regueiro@ugt-serveispublics.eu

 Tornar a dalt

Col·legi Oficial de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears

El Col·legi Oficial de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears (COPPIB) organitza una sèrie de conferències, col·loquis i tallers gratuïts adreçats a famílies, amb l’objectiu de tractar temes educatius actuals i d’interès per desenvolupar habilitats que afavoreixen el desenvolupament dels seus fills. A la seva web podreu descarregar tota l’oferta formativa, organitzada en diversos blocs temàtics: comunicació entre pares i fills; eines: lectura i cinema; educació emocional; noves tecnologies, i èxit escolar i planificació.

Cada AMIPA pot sol·licitar un màxim de dues activitats d’aquest programa.

Adreça: c/ Tomàs Forteza, 33 entl. D. 07006 Palma
Tel. 971 77 44 57 – 607 369 469
Adreça electrònica: coppib@gmail.com
Contacte: Pep Quetgles

Tornar a dalt


INSTITUCIONS

Direcció General de Cooperació

El portal Cooperant de la Direcció General de Cooperació és una eina d’informació, difusió i projecció del Govern de les Illes Balears en relació amb la gestió pública dels pressuposts i les actuacions per a la cooperació i l’educació per al desenvolupament. Vol ser també un espai de trobada de les entitats i de divulgació dels projectes que desenvolupen tots els agents implicats en la cooperació finançats amb la solidaritat de la societat de les Illes Balears.

Adreça: plaça Drassanes 4, 2n pis. 07012 Palma
Tel. 971 17 74 28
Adreça electrònica: cortega@dgcooperacio.caib.es
Contacte: Carmen Ortega

Tornar a dalt


Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació

El Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació és una entitat sense ànim de lucre que té l’objectiu de coordinar i canalitzar les aportacions anuals de les administracions públiques de Mallorca a la cooperació per al desenvolupament i gestionar aquests recursos a través de projectes de cooperació i de sensibilització de la població mallorquina.

Des de 2005 el Fons Mallorquí vehicula la major part de la feina de l’àmbit de l’EpD a través d’una xarxa de centres educatius solidaris: Xarxa. La intenció d’aquesta iniciativa és integrar la cooperació i l’educació per al desenvolupament com a part dels valors i continguts dels projectes educatius dels centres.

El Fons disposa de nombrosos recursos com exposicions, tallers, materials didàctics, documentals i pel·lícules, que qualsevol persona o entitat pot consultar i sol·licitar a la secció Sensibilització / Activitats de la seva web.  Alguns recursos també es poden descarregar directament. El Fons compta a més amb un fons bibliogràfic d’educació per al desenvolupament que es pot consultar a la seva seu, amb servei gratuït de préstec.

Adreça: c/ General Riera, 113. 07010 Palma
Tel. 971 21 98 21
Adreça electrònica: sensibilitzacio@fonsmallorqui.org
Contacte: Ma. Magdalena Tortella

Tornar a dalt


Fons Menorquí de Cooperació

El Fons Menorquí de Cooperació és una entitat sense ànim de lucre que reuneix les entitats públiques i privades de l’illa amb l’objectiu de treballar de manera conjunta en la cooperació per al desenvolupament dels països empobrits i l’educació per al desenvolupament de la població menorquina.

Adreça: c/ de la Pau, 21 – Baixos. 07750 Ferreries
Tel. 971 37 35 09
Adreça electrònica: fons@fonsmenorqui.org
Contacte: Maria Jesús Barceló

Tornar a dalt

Fons Pitiús de Cooperació

El Fons Pitiús de Cooperació aglutina els esforços de les institucions públiques pitiüses i de les ONG d’Eivissa i Formentera per dur a terme una tasca eficient en cooperació per al desenvolupament. Així mateix, potencia la reflexió i la participació ciutadana en l’eradicació de la desigualtat i la injustícia.

Adreça: c/ Arxiduc Lluís Salvador, 19 baixos. 07800 Eivissa
Tel. 971 39 02 98
Adreça electrònica: info@fonspitius.org
Contacte: Fina Dardera

Tornar a dalt

Area d’Educació de l’Ajuntament de Palma

El programa “Palma Ciutat Educativa” de l’Ajuntament de Palma disposa de la plataforma digital Palma Educa, que ofereix una diversitat d’activitats escolars i extraescolars per conèixer la ciutat com a objecte d’estudi, i també altres activitats educatives formals i no formals adreçades als alumnes, als pares, als professors i als ciutadans en general.

Dins l’apartat adreçat a pares i AMIPA, trobareu diferents categories com igualtat, mediació, convivència, així com eines i recursos per a la gestió de les AMIPA, des de la seva constitució. Algunes activitats es poden reservar també a pobles i d’altres són exclusives per a Palma.

Adreça: plaça Nova de la Ferreria, 2 bxs. 07002 Palma
Tel.: 971 44 94 06 – 971 44 94 47 – 971 44 94 48
Adreça electrònica: educacio@palma.es

 Tornar a dalt


Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS)

L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) és l’estructura solidària de la Universitat de les Illes Balears (UIB) encarregada de gestionar els programes de cooperació universitària al desenvolupament i de voluntariat universitari, com també altres iniciatives que puguin sorgir en aquests àmbits o d’altres relacionats amb la solidaritat.

Adreça: Cas Jai. Campus universitari. Cra. de Valldemossa, km 7,5. 07122 Palma
Tel. 971 25 97 18. Ext: 9718 – 608 515 361
Adreça electrònica: ocds.tecnica@uib.es
Contacte: Ruth Escribano

Tornar a dalt